Rätt information lätt - med hjälp av en digital informationsportal

Region Dalarna - Portal.JPG

Vi fick förfrågan av Region Dalarna att modernisera deras CAD-krav till BIM-krav. Vi tog oss an uppgiften och levererade den i form av en digital informationsportal, i stället för en traditionell PDF.

Informationsportalen är lätt att navigera i, går att söka i på ett strukturerat sätt, den senaste informationen finns alltid tillgänglig och uppdateringar blir direkt synliga för alla.

Det vi och Region Dalarna vill uppnå är att tillgängliggöra korrekt information och krav, som i sin tur underlättar för alla inblandade. Det kommer vara lättare för Region Dalarna att tydligt se vilka krav man har och vad man kan förvänta sig för slutprodukt. Det kommer därigenom också underlätta för projektörerna, som tydligt kan se vad som ska levereras och när. Förhoppningsvis leder detta även till färre fel och en bättre process.

Unga praktikanter på Plan B!

Under vecka 21 förärades Plan B i Göteborg med besök av högstadieeleverna Ella och Simon från Klarebergsskolan. De valde att göra sin 3-dagarspraktik hos oss efter att Ingenjörer utan Gränser varit i kontakt med skolan för att inspirera elever att testa ingenjörsyrket.
Edona Binaku, informationssamordnare på Plan B, handledde de båda eleverna under praktiken.

-Förebilder är väldigt viktigt när det kommer till att inspirera och motivera unga. Plan B:s lokala samarbete med IuG i Göteborg är inriktat på att nå ut till unga studenter och förhoppningsvis väcka eller förstärka ett intresse för ingenjörsyrket, säger Edona och fortsätter:

-Särskilt fokus har vi på flickor, eftersom vi vill se betydligt fler kvinnliga ingenjörer i vårt samhälle. Det kändes fint att kunna visa både Ella och Simon att vi är lika många kvinnor som män på vårt kontor och förhoppningsvis tar de båda med sig den bilden av hur det kan vara att arbeta som ingenjör.

Ella och Simon fick under praktiken modellera upp ett hus i Revit. Inspirationen hittade de från Beverly Hills och de var supernöjda med sitt resultat. Efter att ha deltagit i ett BIM-samordningsmöte ville de granska sin modell i Solibri för att undvika kollisioner i produktionen.

Plan B tackar för roliga och givande dagar!

Ny Opera i Operan

Kungliga Operan i Stockholm

Kungliga Operan i Stockholm

Det är för oss en stor ära att få vara delaktiga i om- och tillbyggnaden av denna ikon.
Kungliga Operan i Stockholm uppfördes mellan 1892 och 1898 och dess arkitektur har stora kulturhistoriska värden.

Projektet “Ny Opera i Operan” innebär renovering av hela byggnaden och en om- och tillbyggnad mot Kungsträdgården. Det, i sin tur, kommer att innebära väsentligt förbättrad arbetsmiljö, utökad volym för verksamheterna, förbättrad akustik och effektivare logistikflöden. Dessutom ökar miljöeffektiviteten med 40 procent!

Som BIM-samordnare i projektet leder vi arbetet med att samordna och kravställa projekterande konsulter angående BIM-nivå och arbetssätt. Vi har också en kontrollerande funktion och säkerställer att informationsleveranser överensstämmer med framtagna krav.

Vi tar ett stort ansvar för att utbilda projektgruppen och svara på BIM-tekniska frågor. Genom att lyfta hela organisationen når vi ett bättre produktionsresultat!

Vi välkomnar Elina Nilsson till Plan B!

Elina Nilsson.jpg

Hon älskar att dansa och drömde länge om att arbeta som professionell dansare.
Senare fick hon för sig att hon skulle bli tandläkare, för att tillslut landa i att hon vill vara med och påverka framtidens samhällsbyggande.

-Branschen kan verkligen utvecklas och utmanas och det är kul att få vara en del i den digitala transformation som branschen står inför, säger Elina och fortsätter:

-Det känns också häftigt att kunna säga att jag är delaktig i att få ett stort infrastrukturprojekt, som Tvärbanan, att fungera.

Elina kommer närmast från Ramboll, där hon arbetat som CAD- och datasamordnare i Tvärbanan-projektet. Som Plan B:are blir hon kvar i samma projekt och tar över stafettpinnen efter vår kollega Pontus Espling och kommer därmed ha övergripande ansvar för modellsamordning.
Hon kommer att arbeta med digitala granskningsprocesser, 3D-samordning samt ansvara för metodiken kring digital ärendehantering.

Elina fortsätter även att stötta projektet i CAD- och datasamordningsfrågor.

Detta medan hon pluggar sin master på KTH. En av hennes superegenskaper, enligt henne själv, är just att ha många bollar i luften.

Så här sammanfattar Elina sin första arbetsvecka:

-Jag känner mig redan som en i gänget. Första arbetsveckan avslutades dessutom med våffelfrukost och spelkväll på kontoret, så det kunde inte ha blivit så mycket bättre!

Lets Hack for humanity!

Plan B deltar på Open Hack i Göteborg 24-26 maj, tillsammans med Contecht och Land Portal Foundation.

Tillsammans utvecklar vi en applikation för Land Portal, som kan hantera, visualisera och kartlägga olika typer av spatial data och information. Vi har redan en fungerande prototyp och nu ser vi fram emot att se några innovativa idéer från Open Hack-deltagarna; Vilka nya visualiseringstyper kan vi få fram? Hur kan vi inkludera data mining och maskininlärning? Hur förbättrar vi användargränssnittet för att maximera en positiv och enkel användarupplevelse?

Vad behövs för att göra fastigheter och hus smarta?

Och vilka smarta produkter finns redan idag, som vi kan nyttja?

Igår arrangerade Plan B, tillsammans med Futurum Fastigheter i Örebro och Vasakronan sin andra träff i vårt nystartade AI-nätverk “Digitalt samhällsbyggande och förvaltning - hur pass smart kan vi göra det?”

Vi hade en hel del intressanta presentationer och diskussioner. Bland annat om varför vi bör nyttja ny teknik före den gamla och om energibesparingar i smarta byggnader - som även påvisar att de kan klara extremväder, som förra sommaren, mycket bättre än de traditionella.

AI-nätverk.jpg

Rogier presenterar den nya granskningsstandarden för 3D-modeller på BEAsts årsstämma

Vår kollega Rogier Jongeling, tillika teknisk expert på BIM Alliance, höll en presentation på BEAsts årsstämma i Stockholm 7 maj. Han berättade om den granskningsstandard för 3D-modeller som BIM Alliance har utvecklat.

Granskningsstandarden utgår från BEAst i kombination med andra standarder för BIM. Under 2019 kommer BEAst och BIM Alliance vidareutveckla granskningsstandarderna för 2D och 3D.

Vi på Plan B har redan börjat tillämpa dessa standarder i våra kundprojekt och ser stora effektiviseringsvinster i form av minskat dubbelarbete, effektivare kommunikation, mindre papper och onödiga filutskick.

BEAst Årsstämma.png

Plan B storsatsar med topprekryteringar och nytt kontor

Carl Bylund och Pontus Bengtson. Foto: Patricia Mellin

Carl Bylund och Pontus Bengtson. Foto: Patricia Mellin

Plan B har på kort tid topprekryterat två personer i ledande roller - och nu öppnas också ett nytt kontor i Malmö.
- Jag vill ta företaget till en ny nivå, säger Carl Bylund, som tillträdde som ny VD i mars.

Nye VD:n Carl Bylund har tidigare haft rollen som regionchef på Plan B och varit en del av bolaget sedan 2011.

-Att få möjligheten att leda Plan B när vi nu tar nästa kliv i utvecklingen känns fantastiskt roligt och utmanande. Plan B har sedan starten 2006 en unik position på marknaden och vi utmanar alltjämt de stora aktörerna med nya och smartare tjänsteleveranser - och vi ska naturligtvis fortsätta visa att vi står för något nytt och något spännande, säger Carl Bylund och fortsätter:

-Mitt fokus som nytillträdd VD är att ta tillvara den kompetens och det strukturkapital vi byggt upp inom bolaget och utveckla detta till något som kan utmana marknaden även om tio år. Det handlar närmast om att hitta de strategiskt rätta riktningarna gällande affärsmodell, tjänsteutbud och vår interna karriärplattform.

Nytt kontor i Malmö

Som ett led i Plan B:s utveckling rekryteras nu Pontus Bengtson, som blir regionchef och som kommer starta upp och driva Plan B:s nya kontor i Malmö. Verksamheten är planerad att starta under våren 2019.

-Det känns fantastiskt att komma till ett företag där beslutsvägarna är korta, miljön är dynamisk, kompetensnivån är hög rakt igenom och det finns en fantastisk framåtanda. Att få bygga upp ett kontor i Malmö och för min egen del komma tillbaka till att jobba i externa projekt igen känns oerhört roligt och spännande, säger Pontus Bengtson.

Han kommer närmast från WSP. I rollen som Head of Project Technology har han främst jobbat strategiskt med verktygen som WSP Sverige använder för att producera, samordna och leverera sina projekt.

Carl Bylund om rekryteringen av Pontus Bengtson:

-I Pontus får vi en riktig vitamininjektion. Hans erfarenhet av teknikutvecklingsuppdrag och engagemang för branschutveckling kommer vara mycket viktiga egenskaper för oss när vi skapar ett bredare tjänsteutbud och dessutom etablerar ett kontor i Skåne.

Först ut med auktoriserade BIMeye® - användare!

För att kunna hjälpa våra kunder att använda och välja rätt verktyg till rätt ändamål och vara ett stöd i processerna gäller det att ha koll och hålla sig ajour på vad som finns på marknaden och hur det fungerar.

Mikael, Per, Elin, Amanda, Edona och Mathias blev i förra veckan auktoriserade användare av BIMeye® och Plan B är därmed först ut på marknaden att kunna erbjuda denna kompetens på detta sätt.

Läs mer om BIMeye® på www.bimeye.com

Bimeye.jpg

Highlights från Plan Bs konferens i San Fransisco!

Gänget samlat vid Stanford University.

Gänget samlat vid Stanford University.

Fokus på gemenskap, kulturbyggande, vision och innovation

28 november åkte vi till San Fransisco för fyra dagars konferens.
Otvivelaktigt är våra konferenser bland de stora höjdpunkterna under året. Det finns en sann glädje i att få vara tillsammans, tänka tillsammans och formas tillsammans.

Under intensiva dagar har vi pratat vision och mening, jämställdhet och hållbarhet, kommunikation och kultur, framtidsspaningar och utveckling.

Rogier Jongeling (VD) skapar dialog kring vårt existensberättigande.

Rogier Jongeling (VD) skapar dialog kring vårt existensberättigande.

Inspiration, möten och framtida samarbeten

Vi fick äran att besöka byggföretaget DPR söder om San Fransisco, som utmärker sig genom sitt djupt förankrade och omfattande arbete med VDC (Virtual Design and Construction).
Eric Lamb, en av grundarna till DPR, deltog på mötet och berättade ingående och inspirerande om deras teknik, metodik och processer - vilka utvecklats under ett mångårigt samarbete med Stanford University.

Eric Lamb, en av grundarna till DPR.

Eric Lamb, en av grundarna till DPR.

Samma vecka besökte vi Stanford University och dess Center for Integrated Facility Engineering (CIFE). Professor Martin Fischer och ett antal doktorander presenterade aktuell forskning, där ämnen som blockchain och artificiell intelligens får en allt större betydelse.
Plan B visade exempel från våra senaste projekt inom Product Lifecycle Management (PLM), data mining och Business Intelligence (BI).

Professor Martin Fischer

Professor Martin Fischer

Vi fick några inspirerande och mycket värdefulla dagar i Silicon Valley och fortsätter vårt utbyte med både DPR och CIFE genom några av våra uppdrag i Sverige.

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge

20181130_193754521_iOS.jpg

Byggstart för Ångström hus 10 - Uppsala Universitets stora miljardsatsning

Byggstart Ångström.png

Igår togs de första spadtagen för vad som kommer att bli Uppsala Universitets och Akademiska Hus största satsning i universitetets historia. Satsningen ska säkerställa UUs position som ett av världens främsta universitet även i framtiden.

Vi som aktivt arbetar inom projektet känner oss mycket inspirerade av att få vara med om att skapa en av världens modernaste universitetsbyggnader.

Projektgruppen ser nu fram emot en intensiv höst och vår, när detaljprojekteringen av “Hus 10” färdigställs.

Plan B är mycket glada och stolta över att vara med och ordna projektets digitala process och datahantering. Exempelvis sker kommunikation inom projekteringsgruppen med hjälp av Jira (ett digitalt verktyg för projekt- och ärendehantering). BIM-samordningen sker med stöd av molnbaserad samordning. Smart modellbaserad samordning möjliggörs tack vare hårt arbete från alla inblandade konsulter.
Arbetet görs i syfte att underlätta kommunikation och vardagligt arbete och samtidigt skapa en trevlig arbetsvardag för projektets alla deltagare. Att bidra till att skapa en enklare och roligare arbetsprocess, där fokus ligger på slutprodukten, är alltid vår ambition.

Vi ser med spänning fram emot slutresultatet och kommer att arbeta vidare med digitala stödprocesser tillsammans med Akademiska Hus och NCC, även under produktion.

Vi har fått en ny medarbetare i Göteborg!

Amanda.jpg

Amanda Berneblad har arbetat sin första vecka som informationssamordnare på Plan B i Göteborg!

Efter att ha satsat hårt på en karriär som operasångare, gjorde hon en helomvändning och började studera 3D-projektering på Handelsakademien i Göteborg. Intresset föddes ur en redan existerande nyfikenhet på 3D och när hon sedan slumpmässigt kom över ordet BIM var det bara att läsa på. Efter lite mer research fanns det ingen återvändo.

Amanda kommer att arbeta som informationssamordnare i ett flertal av våra projekt inom området vård och omsorg.
Hon är redan djupt engagerad i ett av våra större sjukhusprojekt, där mycket fokus läggs på att nyttja molnbaserade tjänster för att integrera arbetsflöden och knyta projektets intressenter närmre varandra.

På frågan om hur det känns efter första arbetsveckan svarar Amanda:

”Det känns bra! Mycket att ta in och jag ser fram emot att lära mig mycket nytt. Jag känner redan nu att det finns en stor utvecklingspotential på Plan B. Det här kommer bli kul!”

Vi är glada för vårt nyförvärv och hälsar Amanda varmt välkommen till Plan B!

Digital ärendehantering - en nyckel till förbättrad kommunikation

"En av framgångsfaktorerna till en lyckad projektering är god kommunikation och att rätt information finns tillgänglig vid rätt tillfälle för att fatta rätt beslut. Tidigare forskning tyder på att traditionella kommunikationsprocesser lett till problem att skapa gemensam förståelse mellan discipliner samt att brist på transparens i informationsflödet och splittrad data- och informationshantering skapar kommunikationsproblem, vilket kan leda till felprojektering och extra kostnader."

Så inleder Kim Gustafsson och Marcus Qvist Nilsson (KTH) sitt examensarbete "Förbättrad kommunikation i projektering med digital ärendehantering".

Kim och Marcus har under våren 2018 gjort sitt examensarbete hos oss på Plan B.
I studien har de analyserat data från ärendehanteringssystem, med syfte att hitta innovativa sätt att nyttja den för förbättrad styrning, kvalitetssäkring av projekt och ett hållbart byggande.

Läs hela rapporten här: http://kth.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1224041&dswid=9617

Kim & Marcus Exjobb.JPG

Victoria Hjalmarsson är här!

Victoria.jpg

Hon är uppvuxen i Karlskrona och Stuttgart, har studerat industriell ekonomi i Sundsvall och har nu landat i Uppsala för att arbeta i ett antal av Plan B:s större lokal- och industriprojekt.

Förutom tennis och resor till Alperna har Victoria ett starkt intresse för data mining och artificiell intelligens och studerar olika sätt att nyttja detta inom Plan B. 
Hon kommer att arbeta med analyser av den digitala information vi hanterar. Vi hanterar 1000-tals ärenden i våra projekt, modeller med 100 000-tals objekt, som används till 10-tals olika tillämpningar.
All denna data ger oss, men framför allt våra kunder, nyttiga insikter om vilka önskade och oönskade mönster som finns, vilka beslut som behöver tas och hur styrning ska gå till.

Välkommen i gänget, Victoria!

Vi söker BIM-samordnare till vårt Göteborgskontor

Vårt Göteborgskontor på Stora Nygatan 29

Vårt Göteborgskontor på Stora Nygatan 29

Till vårt Göteborgskontor söker vi nu ett flertal BIM-samordnare. Vi söker både juniora och mer erfarna personer till ett antal positioner.

I Göteborg arbetar vi mycket med stora sjukhus- och infrastrukturprojekt såsom Västlänken och Sahlgrenska, där vi stöttar både beställare och byggentreprenörer.

Pappersfritt, digital ärendehantering, modellbaserade leveranser, modellbaserad upphandling, livscykelinformationshantering och tillämpning av artificiell intelligens. Visst låter det intressant!? Hos oss får du chansen att utvecklas inom dessa områden.

På Plan B jobbar du i en utvecklande miljö som kännetecknas av en stark värdegrund. Vi vill ligga i framkant av digitaliseringen samtidigt som vi genuint bryr oss om hållbarhets- och jämställdhetsfrågor.
Du erbjuds ett arbete med frihet under ansvar, där du själv får vara med och påverka din arbetssituation i mycket stor utsträckning.

Bild från Sahlgrenska Life

Bild från Sahlgrenska Life

Se gärna vår annons:

BIM-samordnare Göteborg

Låter det intressant är du varmt välkommen att kontakta Rogier Jongeling på 0702702543 eller rogier.jongeling@planbab.com

Nya stjärnor på Plan B!

Cristina och Johannes.jpg

I början av juni hade vi glädjen att välkomna Johannes Basmahji och Cristina Lázaro till Plan B.

Johannes har jobbat i 7 år i stora industriprojekt som konstruktör och modellsamordnare, bland annat i KVV8 och Stora Enso. Johannes kommer att jobba som projektledare BIM i några av våra industriprojekt, bland annat Northvolt.

Cristina har tidigare arbetat med strategier, trendspaning och förändringsledning inom ramen av ett antal stora forsknings- och utvecklingsprojekt och kommer att jobba med förändringsledning i våra projekt, samt med projekt inom Smart Built Environment och andra innovationsprogram.

Oscar Lindell tillämpar BEAst granskningsstandard

Vår kollega Oscar Lindell tillämpar granskningsstandarden som BEAst har utvecklat i projektet Albano åt Akademiska Hus och implementerar den i det digitala ärendehanteringsverktyget Jira. Ännu ett steg i att effektivisera projekt- och projekteringsledningsprocesserna, samt att få bort pappret från skrivbordet.

Läs mer om tillämpningen i ett informationsblad som BIM Alliance har tagit fram.

Oscar Lindell är glad för ännu en digital granskningsprocess!

Oscar Lindell är glad för ännu en digital granskningsprocess!

Nationella Riktlinjerna för BIM och geodata

Den 17 april presenterade Rogier Jongeling från Plan B Nationella Riktlinjerna för BIM och geodata på BIM Alliance årliga seminarium. Allt är fritt tillgängligt och open source. Det återstår en hel del arbete, men vi är mycket nöjda med det som är publicerat nu.

Plan B har redan börjat tillämpa materialet åt ett flertal kunder.

Titta gärna på http://nrb.sbplatform.se

 

Nu är de här: Nationella Riktlinjerna för BIM och geodata

Nu är de här: Nationella Riktlinjerna för BIM och geodata

Hiral och Per till Plan B

I februari började Hiral och Per hos oss på Plan B.

Hiral har tidigare jobbat med kalkyl, produktion och driftentreprenader. Hon har jobbat med kostnadskalkyler för anläggningar och bostäder. Hon kommer att jobba med ett antal stora ombyggnadsprojekt och med utveckling av modellbaserad kostnadskalkyleringsmetodik. Hiral kommer att jobba från vårt Stockholmskontor.

Per kommer att jobba med Nationella Riktlinjer för BIM och geodata, och ett antal modellsamordningsuppdrag. Per kommer att jobba på vårt Uppsalakontor. Vi flyttade under december till ett nytt kontor i Uppsala. Kontoret ligger precis bredvid tågstationen. Nej, inte huset med alla trianglar, men huset precis bakom. Kom gärna förbi för en fika med BIM- och PLM-inslag.

Plan Bs nya Uppsalakontor

Plan Bs nya Uppsalakontor